A mai világban rengeteg lehetősége van az embernek arra, hogy mit is kezdjen magával szabadidejében, mivel kösse le figyelmét, mire fordítson több időt. Lehet, hogy pont ez a széles skála teszi nehézzé a fiataloknak a választást. Amikor kimegyünk az utcára, sok olyan fiatalt láthatunk, akik csak lézengenek, és maguk sem tudják, hogy mit is kezdjenek magukkal. Vagy akadnak olyanok is, akik ki sem látszanak a könyveik mögül, a tanulásba temetkeznek. De itt-ott feltűnik az utcákon egy talpraesett fiatal, aki tudja mit csináljon: sportol, énekel, színészkedik, tanul, maradandó élményeket szerezve. A legjobb benne az, hogy mindezt egy helyen, egy időpontban teszi – ez a fiatal egy cserkész.

A cserkészek olyan "mai fiatalok", akik igenis többek, és jobbak akarnak lenni az átlagnál. A cserkészet a világ legnagyobb létszámú és múltú ifjúsági mozgalma. Mi minden fér bele a cserkészetbe? Természetjárás, táborozás, éneklés, sportolás, külföldi kirándulások, szolgálat, és segítségnyújtás…. A mozgalom a cserkészmódszert alkalmazza: egy nem-formális nevelési módszert, amely nagyban épít a szabadban végzett elfoglaltságokra, többek között a táborozásra, erdei és vízi életre, túrákra és sportra. A cserkész a természetben tudja igazán kibontakoztatni mivoltát. Itt a gyakorlatban is magvalósíthatja mindazt, amit egész éven tanult az őrsi gyűléseken részt véve. Felállítja sátrát, árkol, magának főz, épít. Olyan programokon vesz részt, ami igazán érdekli, és ad is neki valami pluszt. Esténként nézi, ahogy a ropogó tűz lángja egybeolvad a csillagos éggel, és tudja, hogy jó helyen van, és azt kívánja, bárcsak többször lenne nyár egy évben, és több táborban vehetne részt, majd miután társai elaludtak, ő őrzi az álmukat, vigyáz rájuk.

Láthatja azt, amit sokan csak a természetfilmekben, vagy könyvekben. Észreveszi, ha valakinek segítségre van szüksége, és mer is segíteni. Tudja hová tartozik, és mi az igazán fontos az életében. Mindenekelőtt hisz Istenben és bízik önmagában. Olyan emberekkel van körülvéve, akikre bármikor számíthat, és rá is lehet számítani.

Forrás: sajti.com